استراتژی دونالد ترامپ را در بازه زمانی حال تا مهر و آبان ۱۳۹۹ بهصورت زیر تحلیل میتوان کرد:
۱. دونالد ترامپ میداند که اگر ایران در مهر و آبان ۱۳۹۹ هنوز (همانند هزاران سال گذشته) بلند قامت ایستاده باشد، از شانس وی برای پیروزی در دوره دوم ریاست جمهوری آمریکا بهصورت چشمگیری کاسته خواهد شد.
۲. شکست پروژه ترامپ برای به زانو در آوردن ایران در برابر «فشار حداکثری» وی (شروع از هجدهم اردیبهشت ۱۳۹۷) در ۱۳۹۸ منجر به به هم خوردن تعادل استراتژیک وی در برابر ایران، بهطرز بارزی استیصال و درماندگی او را در قالب؛
- عملیات ناموفق در سرقت نفتکش ایرانی Grace 1؛
- تعیین جایزه ۵۰ میلیون دلاری برای هرکس که بتواند راز چگونگی دور زدن تحریمها از سوی ایران را فاش کند
- ترور سردار قاسم سلیمانی
متبلور ساخت.
۳. پاره کردن و نقص برجام، آنچه او آن را مکررا «قراداد خیلی خیلی بد اوباما» توصیف میکرد، قمار بزرگی بود که دونالد ترامپ احتمالا بر اساس پیشنهاد افرادی نظیر نتانیاهو و صهیونیستهای میلیاردر آمریکایی و کمکهای انتخاباتی آنها به آن دست زد.
۴. در زمان پاره کردن برجام، ترامپ با اعتماد اعلام کرد که او «قرارداد بهتری از قرارداد خیلی خیلی بد و ضد آمریکایی و ضد اسرائیلی اوباما» با فشار حداکثریاش از ایران به دست خواهد آورد.
۵. حضور ترامپ در مناظرههای انتخاباتی پاییز ۱۳۹۹ بعد از نقض برجام. با دستهای خالی از قرارداد «خیلی بهتر از قرارداد اوباما» بمنزله خودکشی سیاسی برای ترامپ خواهد بود.
۶. تنها گزینه موجود در برابر ترامپ در زمان محدود باقیمانده برای گریز از خودکشی سیاسیاش در آبان ۱۳۹۹ به زانو در آوردن ایران میباشد.
۷. در ارزیابی زمان باقیمانده در شرایط استیصال شدید و پر از اضطراب کنون، ترامپ ایجاد اتحادی استراتژیک با ویروس کرونا را در مقابله با ایران به صورت یکی از گزینههای محدود خود برای تغییر چشمانداز چند ماه آیندهاش میبیند.
۸. از شواهد موجود چنین بر میآید که ترامپ امیدوار است با کمک به متحد جدید استراتژیک خود با جلوگیری از ارسال کمکهای پزشکی به ایران، با افزایش مرگ و میر در ایران در سطحی گسترده، ایران را به زانو درآورد.
بیشتر بخوانید:
مروری بر خطاهای استراتژیک ترامپ در دوران ریاست جمهوریاش
۹. این امکان وجود دارد که برنامه ترامپ در زمان محدود باقی مانده، فقط بر اساس اتحاد استراتژیک وی با ویروس کرونا استوار نشده باشد.
۱۰. در راستای پاراگراف فوق، ما مطمئن هستیم مسئولین کشور، بهویژه مسئولین دفاعی و نظامی، با دقت حرکتهای اخیر ترامپ را در منطقه (در روزهای اخیر) رصد کرده و تحت کنترل دارند:
- برگزاری مانور نظامی مشترک «خشم بومی» با نیروهای اماراتی در ابتدای فروردین ۹۹ در شرایط غیر قابل انتظار (در حالی که ویروس کرونا بیشتر جوامع بشری را درگیر خود کرده) و اعزام صدها تن ادوات و نیروهای مکانیزه زرهی از جزیره دیه گارسیا و کویت به پایگاه الاحمراه در ۲۰۰ کیلومتری جنوب ابوظبی.
- سخنان عجیب و غریب و سؤالبرانگیز سفیر آمریکا در امارات، جان راکولتا جونیور، در مصاحبه با خبرگزاری آسوشیتدپرس محل برگزاری مانور فوق در پایگاه الاحمراه در روز ۵ فروردین ۹۹:
«ما اعتقاد نداريم که هدف این مانورها انجام یک عمل تحریکآمیز در برابر ایرانیهاست که اعلام کند ما داریم میآییم. در اصل ما داریم از منافع خودمان محافظت میکنیم و میخواهیم بنشينیم سر یک میز مذاکره و بر سر یک قرار داد صلح پایدار چانه بزنیم و به آن دست یابیم.»
- باید اضافه کرد که پادگان الاحمراه با بودجه ۷۸ میلیون دلار در ۲۰۱۵ بهعنوان نقطه «پرش» به سوی ایران توسط آمریکا ساخته شد. این پایگاه ماکت واقعی یک «شهر در خاورمیانه» را با تمام زیر ساختها، ازجمله یک پالایشگاه نفت، در خود جای داده است.
برآمد سخن
ترامپ واقف است که درخت تنومند ایرانِ هفت هزار ساله با قامت بلندش همانند ۲۲ ماه گذشته با استقامت و پایداری جاودانهاش در برابر غیر انسانیترین تحریمها در تاریخ جهان مدرن محکم ایستاده، شانس او برای موفقیت در مناظره با نماینده دموکراتها برای انتخابات ۱۳ آبان ۱۳۹۹ (۳ نوامبر ۲۰۲۰) شدیدا محدود خواهد بود؛ بنابراین درست در شرایطی که ویروس کرونا در ایران در حال قربانی گرفتن است، ترامپ تحریمهای ایران را افزایش میدهد و نیروهای جدیدی به منطقه اعزام کرده است.